środa, 31 lipca 2013

Jedz i chudnij - ZUPA POMIDOROWA z PESTO i KOZIM SEREM

Bardzo lubię kuchnię włoską. Zdecydowanie nie jestem ekspertką w przygotowaniu włoskich dań, ale jestem ich wielką amatorką i smakoszką. Jakiś czas temu pozwoliłam sobie wziąć udział w konkursie na włoską potrawę i stworzyłam zupę, którą dzisiaj Wam zaprezentuję. Udało mi się zdobyć jedną z 5 nagród, którymi były bardzo smaczne, włoskie makarony i sosy firmy Agnesi. Kilka obiadów "bez roboty" w szufladzie to w pewnych sytuacjach prawdziwy skarb.

Wracając do zupy, to jest ona bardzo aromatyczna, głównie za sprawą bazyliowego pesto z orzechami włoskimi, no i kozi ser ma też bardzo specyficzny smak. A tak w ogóle, to jest to moja wariacja na temat pomidorowej. Trzeba lubić, albo spróbować. Zapraszam do korzystania  przepisu!


 ZUPA POMIDOROWA z PESTO i KOZIM SEREM

Składniki na 4 porcje:

Zupa:
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
800g krojonych pomidorów (2 puszki)
100ml bulionu warzywnego
sól, pieprz, cukier, sok z cytryny

Pesto:
3 gałązki bazylii
łyżeczka natki pietruszki
ząbek czosnku
3 łyżki orzechów włoskich
2 łyżki startego parmezanu
5 łyżek oliwy z oliwek

Na wierzch:
100g koziego sera

Bazylię i pietruszkę umyć, oberwać łodyżki i pokroić same listki. Wrzucić do miski blendera wraz z posiekanym czosnkiem, uprażonymi orzechami włoskimi, parmezanem i oliwą. Składniki zmiksować na ziarnistą masę i posolić.

Cebule i czosnek posiekać drobno i zeszklić na oliwie. Dodać krojone pomidory i bulion. Gotować około 10 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.

Zupę wlać do ogrzanych szklanek, na wierzch położyć pesto i pokruszony kozi ser.

PORCJA to ok 315kcal, węglowodany: 13g, białko: 11g, tłuszcz: 24g

SMACZNEGO!

3 komentarze:

  1. Zupa wygląda przepięknie, nie dziwię się że wygrała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda świetnie, takie pomidorowej nie jadłam jeszcze,rewelacyjny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  3. smacznie wygląda, moje ulubione składniki, na pewno zrobię.

    OdpowiedzUsuń