Jedz i chudnij - TARTA RABARBAROWA

To ciasto w ciągu dwóch dni robiłam już dwukrotnie, jest przepyszne, lekkie, wiosenne i orzeźwiające. Będąc na bazarku zauważyłam, że jest już rabarbar. Kupiłam kilogram i przeszukałam moje "karteluszki" w poszukiwaniu odpowiedniej receptury. Często zapisuję pomysły i w nieoczekiwanym momencie się przydają, tak było też tym razem. Efektem mojej kulinarnej pracy twórczej jest tarta na pełnoziarnistym cieście, z rabarbarem i bezą. Cukier w większości zamieniłam na stewię, więc to duża oszczędność na kaloriach, ale do zrobienia piany nie da się go całkiem uniknąć. Myślę jednak, że moja wersja jest dobrą alternatywą dla tradycyjnych tart rabarbarowych, które wprost ociekają cukrem (bo rabarbar jest kwaskowaty). Zapraszam do oglądania, a potem pieczenia i rozkoszy podniebienia:

TARTA RABARBAROWA z bezą

Składniki na 8 porcji:
Można podzielić ciasto na więcej kawałków, ale wtedy zjada się dwa, dlatego od razu zakładam mniejszą ilość, ale za to większych porcji :)

CIASTO:
150g mąki pszennej pełnoziarnistej
100g masła
3 łyżki wody
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka cukru
szczypta soli

NADZIENIE RABARBAROWE:
1kg rabarbaru
stewia

BEZA:
4 białka
80ml wody
100g cukru
50g stewii

Zaczynamy od ciasta. Masło stopić, dodać olej, wodę, cukier i sól, zagotować. Zestawić z ognia i powoli wsypać mąkę energicznie mieszając. Powstałe gorące ciasto przenieść na blaszkę do tarty, rozprowadzić drewnianą łyżką lub szpatułką, jak trochę przestygnie docisnąć palcami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC na 15 minut. Podpieczone ciasto wyjąć i wystudzić.

Rabarbar pokroić w kostkę i umieścić na suchej teflonowej patelni, przykryć i podsmażyć. Rabarbar puści sok, więc się nie przypali. Dodać stewię do smaku, ja dodałam 2 czubate łyżki., dokładnie wymieszać. Tak powstałą rabarbarową masę zestawić z ognia i ostudzić. Zimny rabarbar nałożyć na wcześniej upieczone, również ostudzone ciasto.

Wodę zagotować, rozpuścić w niej cukier i stewię, gotować na dużym ogniu cały czas mieszając. Włączyć mikser, by ubijał pianę. Do zrobienia bezy najlepiej użyć miksera z obrotową misą – mikser ubija pianę, podczas gdy spokojnie można zagotować słodki syrop, albo można też zrobić to w dwie osoby (jedna osoba ubija pianę, a druga robi syrop). Syrop musi zgęstnieć na tyle, by delikatnie się ciągnął (można łyżką upuścić na talerzyk kroplę, jak przestygnie dotknąć palcem i jeśli się ciągnie, tworzy „nitka” to jest gotowy). Do ciągle ubijanej piany powoli, cienką strużką wlać syrop i chwilę jeszcze ubijać. Piana zamieni się w sztywną masę (już teraz trudno się powstrzymać przed skosztowaniem). Masę białkową przełożyć na ciasto z rabarbarem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 15 minut. Gdy beza pięknie się zrumieni, ciasto jest gotowe. Wystarczy tylko poczekać aż wystygnie i można oddać się przyjemności jedzenia.

1 PORCJA to ok. 250kcal, węglowodany: 30g, białko: 5g, tłuszcz: 12g


SMACZNEGO! 



Etykiety: