To ciasto w ciągu dwóch dni robiłam już dwukrotnie, jest przepyszne, lekkie, wiosenne i orzeźwiające. Będąc na bazarku zauważyłam, że jest już rabarbar. Kupiłam kilogram i przeszukałam moje "karteluszki" w poszukiwaniu odpowiedniej receptury. Często zapisuję pomysły i w nieoczekiwanym momencie się przydają, tak było też tym razem. Efektem mojej kulinarnej pracy twórczej jest tarta na pełnoziarnistym cieście, z rabarbarem i bezą. Cukier w większości zamieniłam na stewię, więc to duża oszczędność na kaloriach, ale do zrobienia piany nie da się go całkiem uniknąć. Myślę jednak, że moja wersja jest dobrą alternatywą dla tradycyjnych tart rabarbarowych, które wprost ociekają cukrem (bo rabarbar jest kwaskowaty). Zapraszam do oglądania, a potem pieczenia i rozkoszy podniebienia:
TARTA RABARBAROWA z bezą
Składniki na 8 porcji:
Można podzielić ciasto na więcej kawałków, ale wtedy zjada się dwa, dlatego od razu zakładam mniejszą ilość, ale za to większych porcji :)
CIASTO:
150g mąki pszennej pełnoziarnistej
100g masła
3 łyżki wody
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka cukru
szczypta soli
NADZIENIE RABARBAROWE:
1kg rabarbaru
stewia
BEZA:
4 białka
80ml wody
100g cukru
50g stewii
Zaczynamy od ciasta. Masło stopić, dodać olej, wodę, cukier
i sól, zagotować. Zestawić z ognia i powoli wsypać mąkę energicznie mieszając.
Powstałe gorące ciasto przenieść na blaszkę do tarty, rozprowadzić drewnianą
łyżką lub szpatułką, jak trochę przestygnie docisnąć palcami. Wstawić do
piekarnika nagrzanego do 200ºC
na 15 minut. Podpieczone ciasto wyjąć i wystudzić.
Rabarbar pokroić w kostkę i umieścić na suchej teflonowej
patelni, przykryć i podsmażyć. Rabarbar puści sok, więc się nie przypali. Dodać
stewię do smaku, ja dodałam 2 czubate łyżki., dokładnie wymieszać. Tak powstałą rabarbarową masę
zestawić z ognia i ostudzić. Zimny rabarbar nałożyć na wcześniej upieczone,
również ostudzone ciasto.
Wodę zagotować, rozpuścić w niej cukier i stewię, gotować
na dużym ogniu cały czas mieszając. Włączyć mikser, by ubijał pianę. Do
zrobienia bezy najlepiej użyć miksera z obrotową misą – mikser ubija pianę,
podczas gdy spokojnie można zagotować słodki syrop, albo można też zrobić to w
dwie osoby (jedna osoba ubija pianę, a druga robi syrop). Syrop musi zgęstnieć
na tyle, by delikatnie się ciągnął (można łyżką upuścić na talerzyk kroplę, jak
przestygnie dotknąć palcem i jeśli się ciągnie, tworzy „nitka” to jest gotowy).
Do ciągle ubijanej piany powoli, cienką strużką wlać syrop i chwilę jeszcze
ubijać. Piana zamieni się w sztywną masę (już teraz trudno się powstrzymać
przed skosztowaniem). Masę białkową przełożyć na ciasto z rabarbarem i wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180ºC
na 15 minut. Gdy beza pięknie się zrumieni, ciasto jest gotowe. Wystarczy tylko
poczekać aż wystygnie i można oddać się przyjemności jedzenia.
1 PORCJA to ok. 250kcal, węglowodany: 30g, białko: 5g, tłuszcz: 12g
Etykiety: Jedz i chudnij