Co powiecie na drożdżówki z pełnoziarnistej mąki, ograniczoną ilością cukru i pewnością, że nie ma w nich niczego podejrzanego? Na pewno wyjdą Wam bardziej na zdrowie, niż drożdżówki z nawet najlepszej cukierni.
DROŻDŻÓWKI Z RABARBAREM
Składniki na 4
drożdżówki:
200g mąki pszennej
pełnoziarnistej
25g masła
małe opakowanie suchych
drożdży (ok. 7-8g)
2 łyżki stewii
125ml mleka
1 jajko
szczypta soli
2 łodygi rabarbaru
+ łyżka brązowego cukru
kruszonka z 2
łyżek mąki, łyżki masła i łyżki brązowego cukru
jajko do
posmarowania
W jednej misce wymieszać drożdże , mąkę i sól, w drugiej
misce letnie mleko, jajko i stewię. Przelać stopniowo mleko do mąki wyrabiając,
aż ciasto utworzy jednolitą i elastyczną kulę. Odstawić przykryte ściereczką w
ciepłe miejsce na godzinę.
Wyrośnięte ciasto ponownie zarobić i podzielić na 4 części.
Z każdej części uformować kulkę, lekko spłaszczyć i ułożyć na formie wyłożonej
papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i znów odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Rabarbar pokroić w kostkę i zasypać łyżką cukru. Przygotować
kruszonkę – palcami połączyć mąkę, masło i cukier. Szczerze mówiąc to zawsze
mam z tym problem, kruszonka w moim wykonaniu zawsze jest zbyt miękka, dosypuję
mąki, a potem ¾ wywalam, bo nie jest potrzebna aż taka jej ilość – mam
nadzieję, że Wam wyjdzie doskonała. Jeśli macie jakiś lepszy pomysł na
kruszonkę, to dajcie znać.
W każdej drożdżówce za pomocą szklanki zrobić wgłębienie,
wypełnić rabarbarem, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec
30 minut w 180ºC.
1 drożdżówka to ok. 300kcal, węglowodany: 42g,
białko: 10g, tłuszcze: 9g
Można darować sobie kruszonkę, wtedy drożdżówka będzie
„lżejsza” o około 50kcal.
SMACZNEGO!
Etykiety: Jedz i chudnij