czwartek, 23 maja 2013

Jedz i chudnij - DOMOWE DROŻDŻÓWKI z RABARBAREM

Co powiecie na drożdżówki z pełnoziarnistej mąki, ograniczoną ilością cukru i pewnością, że nie ma w nich niczego podejrzanego? Na pewno wyjdą Wam bardziej na zdrowie, niż drożdżówki z nawet najlepszej cukierni.

 DROŻDŻÓWKI Z RABARBAREM

Składniki na 4 drożdżówki:


200g mąki pszennej pełnoziarnistej
25g masła
małe opakowanie suchych drożdży (ok. 7-8g)
2 łyżki stewii
125ml mleka
1 jajko
szczypta soli


2 łodygi rabarbaru + łyżka brązowego cukru

kruszonka z 2 łyżek mąki, łyżki masła i łyżki brązowego cukru

jajko do posmarowania



W jednej misce wymieszać drożdże , mąkę i sól, w drugiej misce letnie mleko, jajko i stewię. Przelać stopniowo mleko do mąki wyrabiając, aż ciasto utworzy jednolitą i elastyczną kulę. Odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na godzinę.


Wyrośnięte ciasto ponownie zarobić i podzielić na 4 części. Z każdej części uformować kulkę, lekko spłaszczyć i ułożyć na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i znów odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


Rabarbar pokroić w kostkę i zasypać łyżką cukru. Przygotować kruszonkę – palcami połączyć mąkę, masło i cukier. Szczerze mówiąc to zawsze mam z tym problem, kruszonka w moim wykonaniu zawsze jest zbyt miękka, dosypuję mąki, a potem ¾ wywalam, bo nie jest potrzebna aż taka jej ilość – mam nadzieję, że Wam wyjdzie doskonała. Jeśli macie jakiś lepszy pomysł na kruszonkę, to dajcie znać.


W każdej drożdżówce za pomocą szklanki zrobić wgłębienie, wypełnić rabarbarem, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec 30 minut w 180ºC.


1 drożdżówka to ok. 300kcal, węglowodany: 42g, białko: 10g, tłuszcze: 9g
Można darować sobie kruszonkę, wtedy drożdżówka będzie „lżejsza” o około 50kcal.






SMACZNEGO!

 

16 komentarzy:

  1. uwielbiam takie zdrowe wersje niezdrowych rzeczy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie takie drożdżówki robię dla mojej rodzinki, najzdrowsze i najsmaczniejsze:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś dla mnie! Niesamowicie się cieszę, ze znalazłam Twój blog! :) Dodaje się do obserwowanych :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zdrowo i smacznie:)
    lubię!
    pozdrawiam i dziękuję za udział w rabarbarowej akcji:)!

    OdpowiedzUsuń
  5. Chciałabym zrobić takie drożdżówki, ale nie wiem ile dać drożdży standardowych, nie sypkich? Zamiast stewii można dać cukier trzcinowy brązowy? Jak tak to ile? :)
    Dziękuję za odpowiedź.

    Karolina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też bym się chętnie dowiedziała ile gramów dać zwykłych drożdży?

      Pozdrawiam
      Monika

      Usuń
    2. 7g suchych to 25g zwykłych drożdży :) Tylko wtedy trzeba je w ciepłym mleku rozpuścić. Jeśli chodzi o cukier, to oczywiście można użyć, ale wtedy będzie bardziej kalorycznie. Myślę, że 4-5 łyżek powinno odpowiednio drożdżówki posłodzić :)

      Usuń
  6. Wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam domowe wypieki z rabarbarem, więc chetnie skorzystam z tego przepisu na drożdżówki :) Wygladają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. hej a ile waży jedna drożdżówka z rabarbarem?

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam pytanie: jakiej stewii używasz? Bo zastanawiam się nad zakupem, ale trochę się obawiam, że kupię jakiś słodzik z dodatkiem stewii czy coś innego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślisz, że ta jest ok: http://allegro.pl/stewia-stevia-rebaudiozyd-a98-stewiozyd-gratis-i3453419433.html?

      Usuń
    2. Wygląda dobrze. Możesz brać. Ja mam http://www.betterstevia.pl/produkty/better-stevia-extract-powder-1-oz.php :)

      Usuń
  11. Skoro taka zdrowa dróżdżówka bez cukru ma aż 300 kalori to aż strach pomyśleć ile maja w sobie te "wielkoludy" z cukierni...

    OdpowiedzUsuń