wtorek, 23 kwietnia 2013

Jedz i chudnij - TARTA POMIDOROWA

Dziś przepis, który można śmiało wykorzystać, gdy "nie ma co ugotować". Wszystkie składniki są łatwo dostępne i wierzę, że zawsze obecne w każdej kuchni. Właśnie wczoraj nie miałam pomysłu, ale zrodził się po przejrzeniu tego, co mogę wykorzystać. Smaczny i efektowny posiłek nie koniecznie musi się składać z drogich produktów, ani wbrew pozorom nie musi wiązać się z długimi godzinami "przy garach". Przygotowałam tartę z pomidorów na domowym, pełnoziarnistym cieście i wszystko (łącznie z pieczeniem) zajęło mi nieco ponad godzinkę. Pomijając, że wygląda apetycznie, w smaku też jest (a raczej była) doskonała. Zapraszam do wypróbowania przepisu:

TARTA POMIDOROWA

Składniki na 4 porcje:

Ciasto:
200g mąki pszennej pełnoziarnistej
100g zimnego masła
50g śmietany 12%
1 jajo
szczypta soli

Farsz:
500g małych pomidorów (mogą być koktajlowe, albo nieduże pomidorki przekrojone na połówki)
1 cebula
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy z oliwek
gałązka posiekanego świeżego rozmarynu
200ml białego wytrawnego wina

łyżeczka masła do posmarowania formy
 

Mąkę zagnieść z masłem („dobra rada”: żeby było łatwiej zagnieść zimne masło, wcześniej ucieram je na tarce), śmietaną, jajkiem i szczyptą soli na gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i na pół godziny włożyć do lodówki.

Kiedy ciasto się chłodzi można zająć się farszem. Pomidory umyć i osuszyć, ewentualnie przekroić na połówki jeśli są duże. Cebulę i czosnek obrać, pokroić i zeszklić na oliwie, po chwili dodać pomidory i rozmaryn. Wlać wino i gotować powolutku na średnim ogniu około 10 minut.

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na koło trochę większe od formy (używając formy 26cm, ciasto rozwałkować na ok. 30cm) i przełożyć do nasmarowanej niewielką ilością tłuszczu formy. Wyłożyć pomidory i cebulkę, a brzegi ciasta zawinąć do środka. Piec 25-30 minut  w piekarniku nagrzanym do 200°C (180°C z termoobiegiem).


PORCJA zawiera ok. 480kcal, węglowodany: 37g, 
białko: 10g, tłuszcze: 28g


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz