wtorek, 16 kwietnia 2013

Jedz i chudnij - PULPETY z SEREM LAZUR + SAŁATKA

Mięso mielone na obiad nie musi oznaczać nudy i monotonii, niekoniecznie muszą to być tradycyjne kotlety utopione w skwierczącym tłuszczu. Niedawno robiłam kotlety mielone z warzywną niespodzianką, dziś znów odmienię mielone mięso. Dodatkowym atutem moich pulpetów jest to, że ich nie smażę, tylko piekę w piekarniku bez tłuszczu, więc nie naciągną sobie nadprogramowych kalorii. Pulpety nie zawierają także bułki tartej, mąki ani żadnej panierki.

Po publikacji poprzednich kotletów pojawiły się liczne pytania "czy 20-25 minut wystarczy by mięso się upiekło?" Oczywiście, że tak! Na patelni smażymy je po 3 minuty z każdej strony (i nikt się nad tym nie zastanawia czy to nie za krótko), a temperatura 250°C pozwoli spokojnie na upieczenie mięska. Z drugiej strony jeśli będzie "siedziało" dłużej w piekarniku może się przesuszyć, a chodzi nam chyba o to, żeby było zdrowo i jednocześnie smacznie.

PULPETY z SEREM LAZUR

Składniki na 4 porcje:

500g mielonego mięsa (może być wołowe, ja użyłam mieszanego wieprzowo-wołowego)
1 jajko
50ml śmietany 12%
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
100g sera lazur (jeśli ktoś nie lubi "niebieskiego" sera, może użyć sera koziego lub fety)



W dużej misce wymieszać mięso, śmietanę, jajko, posiekaną pietruszkę, sól i pieprz. Uformować 4 duże kotlety (może być też 8 mniejszych) równej wielkości, w każdym zrobić otwór i wsunąć w niego kawałek sera (ser wcześniej również pokroić na równe kawałki). Zakleić otwór i wstawić do piekarnika nagrzanego do 250°C na 25minut.

1 duży pulpet (lub 2 małe) to ok.250kcal, węglowodany: 1g, białko: 31g, tłuszcze: 14g






Podawać można tradycyjnie lub też skorzystać z mojej propozycji.


Gruszka i orzechy włoskie idealnie pasują do sera pleśniowego, dlatego stworzyłam szybką sałatkę komponującą się z kotletami.


SAŁATA lodowa z gruszką, orzechami włoskimi i serem lazur

Składniki na 4 porcje:
1 główka sałaty lodowej
łyżeczka oliwy
ocet z czerwonego wina
2 gruszki
50g orzechów włoskich
100g sera lazur

Liście sałaty rozdrobnić i wrzucić do miski, skropić oliwą z oliwek, octem i doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Pokroić gruszki w kostkę i dodać do sałatki wraz z orzechami, posypać pokrojonym w kostkę serem lazur.

PORCJA to ok. 245kcal,  węglowodany: 13g, białko: 8g, tłuszcze: 17g


SMACZNEGO!



2 komentarze: