czwartek, 18 kwietnia 2013

Dieta 5:2 - Przykładowy jadłospis

Czy 500 kalorii to dużo? Niestety nie, ale da się przeżyć jeden dzień, a nawet dwa (nienastępujące po sobie) dni w tygodniu zgodnie z dietą 5:2. Ładnie się pisze i mówi, ale gorzej bywa z praktyką? To ja służę pomocą i szybciutko pokazuję jak może wyglądać jadłospis dla stosujących taką dietę. Przy okazji dołączam do akcji na Durszlaku "Pyszne 500 kalorii z Dietą 5:2" :)

Zacznę od wersji złożonej z aż 3 posiłków. Oto moja propozycja:


1. ZAPIEKANE OGÓRKI (150kcal)
Tak, ogórki śmiało można zapiekać. Są lekkie, niskokaloryczne i "nieoklepane", dlatego warto spróbować i od czasu do czasu przyrządzić. Dziś ogórki na śniadanko:


Składniki na 1 porcję:
350g ogórków (obranych, przekrojonych na pół i wydrążonych z nasion)
50g mozzarelli light (trochę mniej niż 1/2 standardowej kulki mozzarelli)
100g pomidorków koktajlowych (przekrojonych na pół)
listki świeżej bazylii

Do wydrążonych ogórków kładziemy plasterki mozzarelli i połówki pomidorków koktajlowych. Wkładamy do piekarnika, zapiekamy 30 minut w 200 stopniach i gotowe.

Zjadamy na śniadanko ok. 150kcal, w:13g, b: 12g, t: 6g



2. SOLA z FOLII w WARZYWACH (225kcal)
Na obiad proponuję rybkę z warzywami, przyrządzoną w folii aluminiowej (bez zbędnego tłuszczu).



Składniki na 1 porcję:
2 filety z soli (po 70g)
60g młodej marchwi
50g selera
1/4 cienkiego pora
sól jodowana
biały pieprz
1/2 łyżeczki masła
25ml rosołu warzywnego
1/2 łyżeczki jogurtu greckiego
trochę oleju do natłuszczenia blachy
arkusz folii aluminiowej

Warzywa umyć, obrać i pokroić, podsmażyć 5 minut na gorącym maśle. Wlać rosół, przykryć i gotować na małym ogniu tak, by warzywa pozostały twardawe. Dodać jogurt. Przyprawić solą i pieprzem. Arkusz folii aluminiowej posmarować lekko tłuszczem (olej lub oliwa z oliwek), położyć na nim 2 filety ryby przełożone warzywnym farszem. Unieść dłuższe boki folii, pośrodku założyć na siebie i trzykrotnie złożyć, żeby nic nie wyciekło. Krótsze boki również złożyć i zawinąć pod spód. "Pakunki" z rybą położyć na oliwionej blasze i piec 15-20 minut w temperaturze 200 C (180 C z termoobiegiem). Rybę podawać w "opakowaniu" z folii aluminiowej razem z warzywami.

Porcja zawiera ok. 225kcal, w: 10g, b:34g, t: 5g

3. LECZO CUKINIOWE (140kcal)
Lekka kolacja z użyciem cukinii to bajecznie prosta sprawa (cukinia ma niewiele kalorii), więc proponuję leczo.
 
Składniki na 1 porcję:
250g cukinii (obranej, bez gniazda nasiennego, pokrojonej w kostkę)
125 pomidorów (sparzonych, obranych i pokrojonych, mogą być gotowe z puszki)
30g papryki czerwonej (w kostkę)
30g papryki żółtej (również w kostkę)
1/2 cebuli (także pokrojonej)
łyżeczka oliwy z oliwek
sól, bazylia

Cebulkę zeszklić na oliwie, dodać paprykę, po chwili pozostałe warzywa. Doprawić do smaku solą i bazylią, dusić do miękkości składników (około pół godziny).

Porcja zawiera ok. 140kcal, węglowodany: 20g, białko 4g, tłuszcze 5g. 

Dacie wiarę, że:
SUMA DZIENNEJ WARTOŚCI KALORYCZNEJ tych POSIŁKÓW to jedynie 515kcal ?



Link do książki o Diecie 5:2
http://www.muza.com.pl/?module=okladki&id=11500



1 komentarz: