czwartek, 14 lutego 2013

Jedz i chudnij - SERDUSZKA na śniadanie

Dziś Walentynki. Wyraź swoje uczucie w nietypowy sposób i traf "przez żołądek do serca":


Jeśli masz mało czasu, to takie śniadanie jest wręcz idealne. Potrzebujesz tylko chwili i :

ciasta francuskiego
czerwonej cebuli

foremek do wykrawania kształtów (najlepiej serduszek)

Wykrój pożądaną ilość serduszek z ciasta francuskiego. Cebulę obierz i pokrój na taką samą ilość plasterków co wykrojonych wcześniej serduszek. Ułóż serduszka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i na każdym połóż krążek cebulki. Zapiekaj 15 minut w temperaturze 170 stopni.

Jedno serduszko to ok. 48kcal, białko 1g, węglowodany 4g, tłuszcze 3g.

Wygląda apetycznie i iście walentynkowo. Dla tych co nie dbają o figurę, można pod cebulkę włożyć żółty serek (ale to podnosi kaloryczność dania). Przystroić ulubionymi ziołami (u mnie bazylia).

SMACZNEGO!

5 komentarzy:

  1. ale fajny pomysł:)wygląda świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda super. już wymyśliłam dietetyczne dipy na bazie jogurtu do nich. fajnie też wkroić plaster pomidora ( nie o tej porze roku niestety bo sa bez smaku) oraz cukinii. można na wierzch położyć plaster mozarelli ( zrobić takie pawie oczko :) )

    OdpowiedzUsuń