Jedz i chudnij - PLACEK CEBULOWY z BOCZKIEM


Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam pomysł na nietypowy (jak na mojego bloga) obiad - dziś danie z boczkiem. Nie polecam jeść go w dużych ilościach, bo to tłusty specjał, ale w odpowiednio skomponowanym posiłku i niezbyt często, nie powinien zaszkodzić naszej figurze. 
Zresztą jak zawsze, umiar jest kluczem. Myślę, że taki placek spokojnie może konkurować z pizzą, nadaje się na obiad, a także na przyjęcie w gronie znajomych. Do wykonania użyłam bardzo prostych i zazwyczaj dostępnych w kuchni produktów. Jedynie pokrojenie cebuli może spowodować uronienie łzy, ale mimo tego naprawdę warto.

PLACEK CEBULOWY z BOCZKIEM

Składniki na 16 porcji:

250g chudego twarogu
400g mąki pełnoziarnistej
5 jaj
8 łyżek mleka
7 łyżek oleju
sól
1 łyżka proszku do pieczenia
1,5kg cebuli
3 łyżki masła
400g kwaśnej śmietany
pieprz
gałka muszkatołowa
200g chudego wędzonego boczku pokrojonego w kostkę

Mąkę wsypać do miski, dodać pokruszony ser, 1 jajo, mleko, olej, ½ łyżeczki soli i proszek do pieczenia, ze składników wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę (ja użyłam blendera, ale i tak nie obyło się bez łez). Dusić na sklarowanym maśle ok. 10 minut. Wymieszać śmietanę i 4 pozostałe jaja, doprawić solą, pieprzem i gałką muszakatołową. Masę przelać do cebuli i dokładnie wymieszać.

Ciasto rozwałkować , przełożyć na natłuszczoną blachę (ja dodatkowo położyłam folię aluminiową, żeby ciasto nie przywarło do blaszki), wykleić brzegi, wyłożyć masę cebulową i posypać kostkami boczku. Placek włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i piec ok. 30 minut. Najlepiej smakuje ciepły.

PORCJA zawiera ok. 280kcal, białko: 9g, węglowodany: 26g, tłuszcze: 29g

SMACZNEGO!

Etykiety: