Pierwsza miała powstać jeszcze w czasach starożytnych. Przyjmuje
się jednak, że narodziła się w 1889 roku, kiedy to w Neapolu kucharz
Raffaele Esposito przygotował ją dla królowej Włoch Małgorzaty
Sabaudzkiej. Pizza to jedna z najpopularniejszych potraw na świecie.
Pizza najczęściej uznawana jest za fast food (jest wysokokaloryczna i bardzo tłusta). W wersji podstawowej jest to
płaski placek zrobiony z ciasta makaronowego - później zaczęto także
używać ciasta drożdżowego (focaccia) - posmarowany sosem pomidorowym,
posypany serem mozzarella i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym
piecu.
Nie każdy może sobie pozwolić na bezkarne pałaszowanie pizzy. Jest tłusta, ciężkostrawna i wysokokaloryczna. Chętnie się nią zajadamy i najczęściej tak nam smakuje, że zapominamy o umiarze...
Dziś Międzynarodowy Dzień PIZZY - dlatego proponuję pizzę w wersji light, a nawet super light.
PIZZA bardzo light
Składniki na pizzę dla 2 osób:
Ciasto:
350g chudego twarogu
3 jajka
szczypta soli
Dodatki:
co kto lubi - sos pomidorowy, pokrojona w kostkę szynka, pieczarki, pomidorki, cebulka, brokuły, ser żółty, sos czosnkowy
Kostkę białego sera ugnieść z żółtkami, w misce obok ubić białka na sztywno z solą. Delikatnie wymieszać masę twarogowo-żółtkową z ubitą pianą i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wystarczy sam papier, nie trzeba go smarować żadnym tłuszczem). Piec 15 minut w 180°C, wyciągnąć z piekarnika, nałożyć wybrane dodatki i włożyć do piekarnika jeszcze na 15-20 minut.
Porcja pizzy takiej jak moja to
ok. 410kcal, białko: 55g, węglowodany: 9g, tłuszcze: 16g
SMACZNEGO!
Etykiety: Jedz i chudnij