sobota, 9 lutego 2013

Jedz i chudnij - PIZZA light

Pierwsza miała powstać jeszcze w czasach starożytnych. Przyjmuje się jednak, że narodziła się w 1889 roku, kiedy to w Neapolu kucharz Raffaele Esposito przygotował ją dla królowej Włoch Małgorzaty Sabaudzkiej. Pizza to jedna z najpopularniejszych potraw na świecie.

Pizza najczęściej uznawana jest za fast food (jest wysokokaloryczna i bardzo tłusta). W wersji podstawowej jest to płaski placek zrobiony z ciasta makaronowego - później zaczęto także używać ciasta drożdżowego (focaccia) - posmarowany sosem pomidorowym, posypany serem mozzarella i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu.

Nie każdy może sobie pozwolić na bezkarne pałaszowanie pizzy. Jest tłusta, ciężkostrawna i wysokokaloryczna. Chętnie się nią zajadamy i najczęściej tak nam smakuje, że zapominamy o umiarze...

Dziś Międzynarodowy Dzień PIZZY - dlatego proponuję pizzę w wersji light, a nawet super light.

PIZZA bardzo light
Składniki na pizzę dla 2 osób:
Ciasto:
350g chudego twarogu 
3 jajka
szczypta soli
Dodatki:
co kto lubi - sos pomidorowy, pokrojona w kostkę szynka, pieczarki, pomidorki, cebulka, brokuły, ser żółty, sos czosnkowy

Kostkę białego sera ugnieść z żółtkami, w misce obok ubić białka na sztywno z solą. Delikatnie wymieszać masę twarogowo-żółtkową z ubitą pianą i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wystarczy sam papier, nie trzeba go smarować żadnym tłuszczem). Piec 15 minut w 180°C, wyciągnąć z piekarnika, nałożyć wybrane dodatki i włożyć do piekarnika jeszcze na 15-20 minut.

Porcja pizzy takiej jak moja to 
ok. 410kcal, białko: 55g, węglowodany: 9g, tłuszcze: 16g







SMACZNEGO!

4 komentarze:

  1. Ja do ciasta zawsze dorzucam jeszcze płatki owsiane/otręby i len mielony.. Nie smakuje troche jak sernik? Kilka godzin wcześniej upiekłam bardzo podobną:P

    OdpowiedzUsuń
  2. No nie smakuje jak "rasowa" pizza, ser jest wyczuwalny, ale spód jest słony, więc z sernikiem mi się nie kojarzy. Świetny pomysł z tymi otrębami, że też na to sama nie wpadłam :) następnym razem zrobię z otrębami.

    OdpowiedzUsuń