niedziela, 3 lutego 2013

Jedz i chudnij - OLIWKI w CIEŚCIE SEROWYM

Dziś coś w sam raz na małe domowe party. Takie kuleczki świetnie się nadadzą jako przekąska na karnawałowe (tak tak, jeszcze trwa karnawał) towarzyskie spotkania. Zachęcam do wypróbowania i zaskoczenia gości ciekawym smakiem i oryginalnym pomysłem.

OLIWKI W CIEŚCIE SEROWYM

Składniki na 6 porcji:
20 oliwek bez pestek (ja użyłam czarnych oliwek ze słoika, ale można użyć także zielonych)
100g mąki
60g parmezanu
60g zimnego masła
sól
1 żółtko
1 łyżka mleka
1 łyżka ziaren maku
papier do pieczenia

Oliwki osuszyć ręcznikiem papierowym i odłożyć na bok. Parmezan drobno zetrzeć i wymieszać z mąką, masłem, i szczyptą soli. Tak powstałe ciasto podzielić na 20 kawałeczków. Posypanymi mąką dłońmi (wtedy ciasto się nie klei) owinąć ciastem każdą oliwkę i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Oliwki w cieście posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, a następnie posypać makiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, upiec na złoto (ok. 15 minut).



Wartość energetyczna 1 porcji to  ok.210kcal, 5g białka, 15g tłuszczu, 13g węglowodanów





SMACZNEGO!

4 komentarze: