Jedz i chudnij - ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA

Kontynuując temat ziemniaków, przygotowałam pyszną ziemniaczaną zapiekankę. Przepis banalnie prosty, koszt tak niski, że prawie żaden, a efekt zaskakująco smakowity. Zachęcam do wypróbowania:


ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA  

Składniki na 4 porcje:

600g ziemniaków
2 szklanki mleka
1 jajko
3 łyżki tartego żółtego sera
2 łyżki masła
1 łyżeczka świeżych ziół (wedle uznania, może być bazylia, majeranek, ja dodałam oregano)
szczypta gałki muszkatołowej
sól, świeżo zmielony pieprz



Ziemniaki obrać i pokroić w bardzo cienkie plasterki (można użyć nakładki siekającej do miksera, albo specjalnego otworu w tarce). Plasterki ziemniaków ułożyć jak dachówki w okrągłej formie do tarty posmarowanej łyżką masła. Mleko wymieszać z jajkiem i serem. Doprawić ziołami, gałką, solą i pieprzem. Wlać masę na ziemniaki, a wierzch posypać wiórkami z reszty masła. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 C i piec około 45 minut, aż ziemniaki będą miękkie i rumiane.




Porcja zawiera ok. 285kcal, węglowodany: 30g, białka: 12g, tłuszcze: 13g


SMACZNEGO!

Etykiety: