
 sól, świeżo zmielony pieprz
sól, świeżo zmielony pieprz Ziemniaki obrać i pokroić w bardzo cienkie plasterki (można użyć nakładki siekającej do miksera, albo specjalnego otworu w tarce). Plasterki ziemniaków ułożyć jak dachówki w okrągłej formie do tarty posmarowanej łyżką masła. Mleko wymieszać z jajkiem i serem. Doprawić ziołami, gałką, solą i pieprzem. Wlać masę na ziemniaki, a wierzch posypać wiórkami z reszty masła. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 C i piec około 45 minut, aż ziemniaki będą miękkie i rumiane.
Ziemniaki obrać i pokroić w bardzo cienkie plasterki (można użyć nakładki siekającej do miksera, albo specjalnego otworu w tarce). Plasterki ziemniaków ułożyć jak dachówki w okrągłej formie do tarty posmarowanej łyżką masła. Mleko wymieszać z jajkiem i serem. Doprawić ziołami, gałką, solą i pieprzem. Wlać masę na ziemniaki, a wierzch posypać wiórkami z reszty masła. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 C i piec około 45 minut, aż ziemniaki będą miękkie i rumiane.Etykiety: Jedz i chudnij