Dynia jesienią poprawi humor swoją barwą. Jest pełna witamin,
prosta w przygotowaniu i doskonała do ciast, zup, zapiekanek i tart - na
słodko lub na ostro! Pyszna pieczona, gotowana albo też na surowo:
SAŁATKA z DYNI z bakaliami
Składniki na 1 porcję:
200g dyni
25g rodzynek
łyżka posiekanych orzechów włoskich
łyżka płatków migdałowych
łyżka soku z cytryny
1/4 szklanki jogurtu naturalnego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
4 liście sałaty do dekoracji
Dynię umyć, obrać ze skóry, usunąć pestki wraz z miękkim miąższem i pokroić w drobną kostkę. Dodać jogurt, orzechy i rodzynki. Skropić sokiem z cytryny, wymieszać z posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę przełożyć do salaterki i posypać płatkami migdałowymi. Udekorować listkami sałaty.
Taka sałatka to ok. 270kcal, węglowodany: 33g, bialko: 8g, tłuszcze: 15g
SMACZNEGO! Etykiety: Jedz i chudnij