Jeśli szukasz niecodziennego przepisu na smacznego łososia norweskiego to dobrze, że tu jesteś. Łosoś jest moją ulubioną rybą i przyrządzam go często na różne sposoby. Pod ziołową pierzynką smakuje rewelacyjnie. Przygotowanie, jak zwykle u mnie, jest banalnie proste, a efekt? Zdumiewający:
ŁOSOŚ NORWESKI PIECZONY W ZIOŁACH
Składniki na 4 porcje:
500g świeżego fileta z łososia norweskiego
1 doniczka bazylii
1/2 doniczki zielonej pietruszki
1 duży ząbek czosnku (lub 2 małe)
50g parmezanu (warto zainwestować w prawdziwy parmezan, doskonale komponuje się w tym daniu)
25g orzechów włoskich
200ml śmietany 36%
sól i biały pieprz
Filet łososia pokroić na 8 kawałków i
ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem. Bazylię,
pietruszkę, ser, czosnek i orzechy rozdrobnić i zmiksować na masę za pomocą blendera. Dodać śmietanę i wymieszać, na koniec doprawić do smaku solą i
pieprzem.
Ziołowo-śmietanową masę wyłożyć na łososia i piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
TAGLIATELLE Z CUKINII
Składniki na 4 porcje:
4 młode i twarde cukinie
1 łyżeczka soli
ok. 50ml dobrej oliwy
starta skórka i sok z jednej małej cytryny
1 pęczek natki pietruszki
50g grubo startego parmezanu
sól i czarny pieprz
Cukinię
umyć i pokroić obieraczką do ziemniaków lub łopatką do sera na
"tagliatelle". Paseczki cukinii włożyć do durszlaka i posolić (postawić
nad ściereczką lub w zlewie, bo cukinia puści dużo soku). Po kilkunastu
minutach przełożyć tagliatelle do miski (można jeszcze delikatnie
odcisnąć), polać oliwą, dodać startą skórkę i sok z cytryny i wymieszać.
Następnie dodać parmezan, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy.
Tagliatelle rozłożyć na 4 talerzach, a następnie nałożyć po 2 kawałki zapieczonego łososia norweskiego. Można udekorować orzechami włoskimi i bazylią lub też cytryną.
Porcja zawiera około 640 kcal (węglowodany: 9g, białko: 36g, tłuszcze: 50g), kwasy omega 3 i wiele wartościowych składników odżywczych, ponadto zaskakuje eksplozją smaku i intrygującym wyglądem. Czyż nie wygląda apetycznie? Naprawdę gorąco polecam!
SMACZNEGO!Etykiety: fish friday, Jedz i chudnij, ryby