Jedz i chudnij - ŁOSOŚ NORWESKI PIECZONY W ZIOŁACH z cukiniowym tagliatelle

Jeśli szukasz niecodziennego przepisu na smacznego łososia norweskiego to dobrze, że tu jesteś. Łosoś jest moją ulubioną rybą i przyrządzam go często na różne sposoby. Pod ziołową pierzynką smakuje rewelacyjnie. Przygotowanie, jak zwykle u mnie, jest banalnie proste, a efekt? Zdumiewający:

ŁOSOŚ NORWESKI PIECZONY W ZIOŁACH

Składniki na 4 porcje:

500g świeżego fileta z łososia norweskiego
1 doniczka bazylii
1/2 doniczki zielonej pietruszki
1 duży ząbek czosnku (lub 2 małe)
50g parmezanu (warto zainwestować w prawdziwy parmezan, doskonale komponuje się w tym daniu)
25g orzechów włoskich
200ml śmietany 36%
sól i biały pieprz


Filet łososia pokroić na 8 kawałków i ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem. Bazylię, pietruszkę, ser, czosnek i orzechy rozdrobnić i zmiksować na masę za pomocą blendera. Dodać śmietanę i wymieszać, na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ziołowo-śmietanową masę wyłożyć na łososia i piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

TAGLIATELLE Z CUKINII

Składniki na 4 porcje:

4 młode i twarde cukinie
1 łyżeczka soli
ok. 50ml dobrej oliwy
starta skórka i sok z jednej małej cytryny
1 pęczek natki pietruszki
50g grubo startego parmezanu
sól i czarny pieprz

Cukinię umyć i pokroić obieraczką do ziemniaków lub łopatką do sera na "tagliatelle". Paseczki cukinii włożyć do durszlaka i posolić (postawić nad ściereczką lub w zlewie, bo cukinia puści dużo soku). Po kilkunastu minutach przełożyć tagliatelle do miski (można jeszcze delikatnie odcisnąć), polać oliwą, dodać startą skórkę i sok z cytryny i wymieszać. Następnie dodać parmezan, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy.

Tagliatelle rozłożyć na 4 talerzach, a następnie nałożyć po 2 kawałki zapieczonego łososia norweskiego.  Można udekorować orzechami włoskimi i bazylią lub też cytryną.

Porcja zawiera około 640 kcal (węglowodany: 9g, białko: 36g, tłuszcze: 50g), kwasy omega 3 i wiele wartościowych składników odżywczych, ponadto zaskakuje eksplozją smaku i intrygującym wyglądem. Czyż nie wygląda apetycznie? Naprawdę gorąco polecam!












SMACZNEGO!

Etykiety: , ,