KAC spowodowany jest spożyciem nadmiernej ilości
alkoholu, czyli w skrócie zatruciem organizmu. Głównym czynnikiem powodującym
boleśnie odczuwanego kaca nie jest alkohol etylowy, lecz
zawarty w nim w ilościach śladowych alkohol metylowy w procesie
metabolizmu zmieniany na najbardziej szkodliwy kwas mrówkowy.
Dlaczego kac pojawia się dopiero następnego dnia? Odpowiedzialna za to jest wątroba która priorytetowo traktuje etanol.
Dopiero kiedy zakończy skomplikowany proces biochemiczny przeróbki
etanolu na kwas octowy zajmuje się metanolem. Produktem
metabolizmu metanolu jest kwas mrówkowy odpowiedzialny za najcięższe
dolegliwości związane z kacem. To jest również odpowiedź na pytanie dlaczego kaca można leczyć
strzelając klina. Dostarczenie organizmowi niewielkich ilości etanolu
zahamuje na pewien czas rozkładu metanolu. Klin zapobiega gromadzeniu
się większych ilości kwasu mrówkowego poprzez opóźnienie rozkładu
metanolu. Jest jednak tylko odkładanie dolegliwości w czasie.
Wcale nie trzeba zbyt dużo wypić, by pojawił się kac. Wystarczy pomieszać alkohole (np. najpierw pić piwo, a potem wódkę). Każdy człowiek ma inny metabolizm i inaczej reaguje na alkohol. Gdy źle się czujesz wypróbuj następujące sposoby:
Wypij co najmniej 2 szklanki wody lub soków owocowych, dobry jest też sok z cytryny lub pomarańczy z miodem. Obniży to kwasowość w żołądku oraz podniesie poziom cukru we krwi.
Zjedz kiszone ogórki, kapustę kiszoną albo sok z niej. Pomóc może także kwaśne jabłko. Słone i kwaśne soki zawierają dużo sodu, dzięki czemu zachowują wodę w organizmie. Ponadto płyny te wzmagają pragnienie, a odwodniony organizm chętnie napije się wody. Pij herbatkę miętową i dużo wody przez cały dzień. Dzięki temu nawodnisz organizm i unormujesz trawienie.
Zrób sobie śniadanie z płatków musli, jogurtu, świeżych owoców, orzechów i nasion. Wyrówna to kwasowość w żołądku oraz poziom cukru, dostarczy też zdrowej
potrzebnej energii w sposób niepowodujący gwałtownego wzrostu poziomu
cukru.
Wypij musujące wapno z witaminą C - to sposób z dedykacją dla Tomka - musujące kompleksy witaminowe zawierają magnez i potas. Możesz wziąć też tabletki Alka-Seltzer lub Alkaprim - nie bierz paracetamolu, gdyż w połączeniu z alkoholem jest toksyczny i nasila uszkadzające działanie alkoholu na wątrobę.
Jedz dużo świeżych warzyw, owoców, sałatek, a także pieczone ryby,
nasiona, orzechy i śliwki. Wszystkie te produkty spowodują utrzymanie stałego poziomu energii.
Zjedz Kiwi. Owoce kiwi powinny zajmować 1 miejsce w apteczce
pierwszej pomocy po bujnej nocy alkoholowej. Zawierają enzymy
proteolityczne, mogące rozkładać białka, bez względu na niestrawność.
Kiwi zawierają także wiele witamin i składników mineralnych. Truskawki - dadzą ci jeszcze więcej witaminy
C, która zwalczy "procenty" we krwi. Już pół filiżanki tych owoców może
dać ci niemal 50% zalecanej dzianej dawki witaminy C.
Pij też sok pomidorowy - to nieocenione źródło potasu.
Więcej sposobów na złagodzenie przykrych dolegliwości dietą nie znam. Jeśli nic nie pomaga, pozostaje przeczekać, albo zapobiegać i pić z głową. Każdy najlepiej wie jak reaguje na trunki "z prądem" i ile może wypić, by następnego dnia wstać bez bólu głowy... tupotu białych mew...
Etykiety: Mądre odżywianie