wtorek, 23 października 2012

Jedz i chudnij - KURCZAK PIECZONY W ZIOŁACH Z TAGLIATELLE Z CUKINII

Osoby, które mnie znają wiedzą, że nie lubię nudy, rutyny i powtarzalności - szczególnie w kuchni. Uwielbiam próbować, testować i odkrywać nowe smaki, nawet jeśli czasem robię coś po omacku, to czasem mi coś naprawdę kulinarnie wyjdzie. Tak właśnie było tym razem. Może nie jest to najbardziej "dietetyczny" obiad, ale jeśli zrezygnujemy z deseru to myślę, że spokojnie można pozwolić sobie na taką porcję pysznego jedzonka. Drodzy czytelnicy, przedstawiam Wam z radością (i wciąż cieknącą ślinką na sam widok potrawy na fotografii) propozycję na smaczny obiad:



KURCZAK PIECZONY W ZIOŁACH

Składniki na 4 porcje:
4 pojedyncze filety z kurczaka (mogą też być kawałki piersi indyczej)
1 doniczka bazylii
1/2 doniczki zielonej pietruszki
1 ząbek czosnku
50g parmezanu (albo innego żółtego sera, parmezan jest bardzo aromatyczny)
25g orzechów włoskich
200ml śmietany 36%
sól i biały pieprz

Filety ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem. Bazylię, pietruszkę, ser, czosnek i orzechy zmiksować na masę (ja użyłam blendera). Dodać śmietanę i wymieszać, na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.




Masę wyłożyć na mięso i piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.







TAGLIATELLE Z CUKINII

Składniki na 4 porcje:
4 cukinie (młode, małe i twarde cukinie, będą pokrojone wzdłuż w cieniutkie paseczki)
1 łyżeczka soli
ok. 50ml dobrej oliwy
starta skórka i sok z jednej małej cytryny
1 pęczek natki pietruszki (albo pół doniczki, które pozostało z sosu do kurczaka)
50g grubo startego parmezanu
sól i czarny pieprz (świeżo zmielony nada smaku, ale z przyprawnika też się nada)

Cukinię umyć i pokroić obieraczką do ziemniaków lub łopatką do sera na "tagliatelle". Paseczki cukinii włożyć do durszlaka i posolić (postawić nad ściereczką lub w zlewie, bo cukinia puści dużo soku). Po kilkunastu minutach przełożyć tagliatelle do miski (można jeszcze delikatnie odcisnąć), polać oliwą, dodać startą skórkę i sok z cytryny i wymieszać. Następnie dodać parmezan, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy.

Kurczak pieczony w ziołach świetnie komponuje się z zimnym tagliatelle.



1 PORCJA zawiera ok. 625kcal; węglowodany: 9g; białko: 48g; tłuszcze: 45g

SMACZNEGO!

2 komentarze: