sobota, 13 października 2012

Jedz i chudnij - CIASTO MARCHEWKOWE

To najlepsze ciasto jakie znam. Nikt się mu jeszcze nie oparł (nawet tacy, którzy twierdzą, że marchewek nie lubią). Ciasto marchewkowe jest dobre na wszystko - chandrę, drugie śniadanie, podwieczorek, spotkanie z przyjaciółmi, imieniny cioci czy wizytę rodziny. Dodatkowo zawiera (względnie) niewiele kalorii, więc można się nim objadać (prawie) bezkarnie.


CIASTO MARCHEWKOWE

Składniki na ok. 24 porcje:

2-3 szklanki drobno utartej marchewki
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
½ szklanki oleju
5 jajek
3 łyżki stewii/słodzika do pieczenia
miseczka pokrojonych orzechów włoskich
miseczka rodzynek
proszek do pieczenia
cynamon








Wykonanie ciasta jest banalnie proste. Najdłuższą czynnością jest tarcie marchewki, a dalej to już migiem się robi. Jajka rozbić i ciągle mieszając połączyć z mąką, słodzikiem, proszkiem do pieczenia i olejem, następnie dodać marchewkę. Na końcu wsypać bakalie i doprawić do smaku cynamonem. Uzyskaną masę przełożyć do dwóch podłużnych brytfanek o długości ok. 20cm (wyłożonych folią aluminiową i posmarowanych delikatnie tłuszczem). Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C około 50-60 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem do szaszłyków, jeśli ciasto się nie lepi, znaczy że jest gotowe). Wystudzić, wyciągnąć z foremek, pokroić i delektować się smakiem. 


1 porcja zawiera ok. 125kcal; węglowodany: 9g; 
białko: 4g; tłuszcz: 8g.

Ostrożnie z bakaliami jeśli dbasz o linię, im więcej orzechów i rodzynek, tym więcej kalorii ma ciasto.



SMACZNEGO!

13 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. zapewniam (nieskromnie), że smakuje o niebo lepiej niż wygląda :)

      Usuń
  2. i smakuje mniam mniam...
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam już takie ciasto nieraz, ale zwykle z pszennej mąki i jeśli dobrze pamiętam dawałam szklankę oleju. Nigdy nie dodawałam bakalii, bo ich nie lubię. Spróbuję teraz tę wersję.

    OdpowiedzUsuń
  4. słyszałam o cieście marchewkowym, ale jakoś jeszcze nigdy nie miałam okazji spróbować. chyba się skuszę ;)

    zapraszm do mnie, dopiero zaczynam i bardzo zależy mi na opiniach wskazówkach. http://danceinmykitchen.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. przepraszam a ile tego proszku do pieczenia? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja wsypuje całe opakowanie, które najczęściej jest na 1kg ciasta (w opakowaniu jest średnio 30g, więc tyle proponuję). Ale trafiłaś, właśnie piekę to ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A co można dać zamiast słodzika stewii, bo nigdzie nie mogę znaleźć?:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Szanowna Pani, czy mogłaby Pani napisać, jak Pani wyliczyła WW w tym przepisie? Chciałabym upiec to ciasto bez orzeszków i rodzynek, ile wtedy ma porcja WW? Tak bardzo to ważne, bo chciałabym zjeść trochę więcej :) Jestem świeżo zdiagnozowany cukrzyk (ciążowy), więc dopiero się uczę wyliczeń :) Dziękuję serdecznie, Joanna

    OdpowiedzUsuń
  10. 1WW to 10g węglowodanów przyswajalnych. Korzystam z tabel kaloryczności i po prostu liczę każdy składnik, który do ciasta używam :) Polecam pomocną pozycję: http://www.empik.com/liczmy-kalorie-kunachowicz-hanna-nadolna-irena-przygoda-beata,p1052252638,ksiazka-p

    OdpowiedzUsuń
  11. A taka jedna porcja to ile gram ?

    OdpowiedzUsuń