piątek, 7 września 2012

Jedz i chudnij - OWSIANE DROŻDŻÓWKI ze ŚLIWKAMI

Każdy ma czasem ochotę na coś słodkiego, ale to nie powód by od razu sięgać po wysoko przetworzone słodycze, batoniki czy ciężkie i tłuste ciasta z kremem. Moją propozycją są drożdżówki owsiane - smakują wybornie, są sycące, a przy tym niskokaloryczne (w porównaniu z tradycyjnymi słodkimi wypiekami). Prostota wykonania zaskoczy każdego, tym bardziej że te drożdżówki są po prostu pyszne :)

OWSIANE DROŻDŻÓWKI ze ŚLIWKAMI



Składniki na 5 drożdżówek:
100g otrębów owsianych
200g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka stewii lub słodziku do pieczenia
7g drożdży instant (można kupić w opakowaniach właśnie 7g)
250ml wody
5 śliwek (ok.100g)
2 łyżki oliwy z oliwek

Sypkie składniki dokładnie wymieszać i powoli dolewać wodę, w wyniku czego powinno powstać gładkie, sprężyste, jednolite ciasto (w razie potrzeby trzeba podlać wodą lub podsypać mąką). Zarobione ciasto uformować w kulę i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie z śliwek wyciągnąć pestki i pokroić je na ćwiartki oraz nasmarować oliwą blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Ciasto zarobić raz jeszcze i formować bułeczki. Położyć na blaszkę, pomazać oliwą z oliwek, rozłożyć pokrojone śliwki i wrzucić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec ok. 25 minut, aż wierzch drożdżówek będzie ładnie zrumieniony.


1 PORCJA (czyli 1 drożdżówka) zawiera ok. 250kcal, węglowodany: 37g; białko: 10g; tłuszcz: 6g 

SMACZNEGO!

3 komentarze:

  1. lubię owsiane wypieki. bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  2. ja bym do takich drożdżówek podała jeden z pysznych koktajli np. Grycana ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. z lodami też są niezłe, na ciepło również - piekę niemal codziennie i ciągle znikają w mgnieniu oka, a chętnych na moje wypieki wciąż przybywa :)

    OdpowiedzUsuń