poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Jedz i chudnij - LECZO CUKINIOWE

 
Cukinia potrafi wcielić się w niejedną rolę. Doskonale smakuje w formie zapiekanki z warzywnym lub mięsnym farszem. Może wzbogacić swoim smakiem śniadaniowe kanapki, zastępując zielonego ogórka, w południe cieszyć niejedno podniebienie ciepłem zupy lub lecza, a w porze kolacji – wystąpić w roli à la spaghetti, krojona na cieniutkie cukiniowe niteczki. Cukinię można gotować, smażyć, dusić, spożywać na surowo, przyrządzać z niej konfitury i marynaty. Dzięki swojemu delikatnemu smakowi, który nie zagłusza smaku innych warzyw, doskonale komponuje się z pomidorami, czosnkiem czy kozim serem. Przyprawami, które najbardziej pasują do cukinii, są przede wszystkim trybula, bazylia i mięta.

Cukinia ma wyjątkowo niską wartość energetyczną, a przy tym zawiera mnóstwo witamin: C, A, K i wit. z grupy B. Bogata jest również w beta-karoten i składniki mineralne, takie jak magnez, potas czy żelazo.

Proponuję bardzo smaczne, lekkie i dietetyczne danie, w sam raz na obiad lub kolację w gorący sierpniowy dzień.

LECZO CUKINIOWE



Składniki na 4 porcje:

1kg cukinii (obranej, bez gniazda nasiennego, pokrojonej w kostkę)

500g pomidorów (sparzonych, obranych ze skóry i pokrojonych w kostkę) 3-4 duże pomidory

po 120g papryki czerwonej i pomarańczowej/żółtej (papryki równiez pokroić w kostkę)

średnia marchewka (ok. 50g, zetrzeć na tarce na grubych oczkach)

2 cebule (pokroić w piórka lub kostkę)
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, bazylia, przyprawa włoska

Cebulkę zeszklić na oliwie, dodać papryki i utartą marchewkę, dusić pod przykryciem. Dodać pomidory i cukinię, wymieszać dokładnie, doprawić solą, bazylią i przyprawą do kuchni włoskiej. Dusić pod przykryciem na małym ogniu okolo godzinę.


PORCJA zawiera ok. 140kcal, węglowodany: 20g; białko: 4g; tłuszcz: 5g

SMACZNEGO!


1 komentarz:

  1. leczo z cukinii to prawdziwy rarytas jak dla mnie :D Chłopak zawsze się zajada ;)

    OdpowiedzUsuń