piątek, 10 sierpnia 2012

Jedz i chudnij - FASZEROWANA PAPRYKA

Papryka czerwona to bogactwo beta-karotenu – potrafi dostarczyć organizmowi nawet 70% jego codziennego zapotrzebowania. Dodatkowo to źródło witaminy C, która pomaga wzmacniać naszą odporność jeszcze przed nadejściem zimy, a także wspiera nas w walce ze zmarszczkami.

Papryka zielona jest najmniej kaloryczna ze wszystkich barw, dlatego zalecana jest osobom, które dbają o sylwetkę. Zawiera spore ilości kwasu foliowego, z tego też względu przyszłe mamy koniecznie powinny włączyć ją do swojego codziennego jadłospisu. Dodatkowym jej atutem jest zawarta w niej wit. E, zwana witaminą młodości.

Papryka żółta i pomarańczowa skrzętnie dba o nasz dobry wzrok, a to wszystko za sprawą luteiny. Niezależnie od koloru, papryka zawiera komplet wit. z grupy B i dużo związków mineralnych, takich jak: wapń, potas, żelazo, magnez, czy miedź.

Ogromną zaletą papryki jest jej wszechstronność – można przygotowywać ją na wiele sposobów. Wyśmienicie smakuje podawana na surowo w sałatkach, jako przekąska do kanapki, czy dodatek do różnych potraw, mający nadać im pikantności. Można jeść ją także na ciepło - gotowaną, pieczoną lub grillowaną. Dużym powodzeniem cieszą się również przetwory zawierające to smaczne warzywo.

Dziś proponuję bardzo proste, szybkie i jednocześnie efektowne danie na każdą kieszeń:

Faszerowana papryka


Składniki na 4 porcje:

3 papryki (mogą być czerwone, żółte lub zielone - smakowo chyba najlepsze są czerwone, ale to już kwestia gustu i smaku)
1/2 kg pieczarek
2 cebule
20dkg żółtego sera
1 łyżka masła
sól, pieprz, przyprawa do kuchni włoskiej



Cebulkę pokroić w piórka i zeszlkić na masełku, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i dusić na wolnym ogniu ok. 20 minut. Doprawić solą i pieprzem. W międzyczasie odciąć końcówki papryk usuwając gniazda nasienne (można też przeciąć papryki wzdłuż na połówki i pozbyć się nasion, wszystko zależy od Twojej fantazji). Do przygotowanych papryczek włożyć odrobinę żółtego sera na spód, na serek farsz pieczarkowo-cebulowy, posypać przyprawą do kuchni włoskiej, a następnie przykryć pozostałym żółtym serem. Aby było efektownie można dekorować na wierzchu pokrojoną papryką, koktajlowym pomidorkiem czy też szczypiorkiem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut w 200 stopniach.


1 PORCJA to ok. 350kcal, węglowodany: 12g; białko: 27g; tłuszcze: 19g


SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. pysznie to wszystko wygląda!
    może też w najbliższym czasie zrobię ;)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko wygląda bardzo pysznie i może nawet nie tak znowu kalorycznie:) Na moją niezbyt ostra dietkę - w sam raz.

    OdpowiedzUsuń