Świeży szpinak to zapowiedź, że w kuchni za chwilę zagości coś
baaardzo pysznego. Szpinak znany był już Persom w VI wieku. To właśnie im
zawdzięczamy obecność tego bogatego w witaminy warzywa na europejskich stołach.
W średniowieczu, około IX w. Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stąd
powędrował on do Francji, Anglii i Włoch. Jednak dopiero XIX w. stał się
przełomowym okresem w uprawie szpinaku. A to wszystko dzięki amerykańskim
farmerom , którzy bardzo upodobali sobie uprawę szpinaku. Jednak warzywo było
na tyle unikatowe, że zaczęto je reklamować. Na plakatach i opakowaniach
szpinaku mały chłopczyk demonstrował swoje mięśnie i pełną szczęścia buzię.
Szpinak jest jednym z bardziej wszechstronnych warzyw, jakie stworzyła natura.
Świeży ma w swoim składzie sporo
witamin (A, C, E, wit. z grupy B) i soli mineralnych (żelazo, sód, magnez,
potas, cynk, fluor, fosfor) oraz chlorofilu. Znajdują się w nim również dwa
silnie działające przeciwutleniacze – luteina i beta-karoten. Jedzenie świeżego
szpinaku kojąco wpływa na nasze nerwy – zawarty w nim magnez zmniejsza
podatność na stres i reguluje pracę serca.
Przez kilkadziesiąt lat uważano, że szpinak zawiera bardzo
duże ilości żelaza. Rzeczywista zawartość tego pierwiastka jest stosunkowo
duża, ale nie tak, jak bywa przedstawiana w popularnych poradnikach. Całe to
zamieszanie wynika z błędu pewnej sekretarki. W raporcie z badań pewnego
amerykańskiego naukowca, wpisała bowiem, że 100 g szpinaku zawiera 30g żelaza
zamiast 3g. Dzięki temu niedopatrzeniu szpinak zyskał sławę nadzwyczaj zdrowego
warzywa.
Polecam przetestować przepis, który stał się hitem w mojej kuchni. Sałatka ze szpinaku i suszonych pomidorów być może na stałe zagości na Twoim stole.
SAŁATKA SZPINAKOWA z SUSZONYMI POMIDORAMI
Składniki na 4 porcje:
500g świeżego młodego szpinaku
200g suszonych pomidorów w oleju
50g płatków migdałowych
100g startej goudy
2 łyżki oleju
2 łyżki wody mineralnej niegazowanej (może być też woda
przegotowana)
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki octu balsamicznego (najlepiej białego, ale ciemny
też się nada)
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz
Szpinak umyj i osusz. Pomidory osącz i pokrój (zachowaj 2
łyżki oleju z pomidorów, przyda się do sosu). Płatki migdałowe upraż na
rozgrzanej patelni.
Olej wymieszaj z octem, 2 łyżkami wody, miodem, olejem z
pomidorów i sokiem z cytryny (sok z cytryny najlepiej dodać na końcu jak już
miodek się rozpuści, żeby uniknąć długiego mieszania). Dopraw solą i pieprzem.
Szpinak wymieszaj z pomidorami, prażonymi migdałami i tartym
serem. Skropić sosem i podawać.
1 PORCJA:
180 kcal, b: 10g, t: 15g; w: 3g
Przygotowanie:
ok. 20 minut
Etykiety: Jedz i chudnij