czwartek, 12 lipca 2012

Jedz i chudnij - KOPYTKA z BOBU

Bób jest drogocennym źródłem białka roślinnego, wapnia, żelaza , wit. C, A i witamin z grupy B, PP i C. Zawarty w nim błonnik, węglowodany i zdrowe tłuszcze, mogą stać się podstawą w niejednej zdrowej diecie. 

Nawet osoby, które nie przepadają za bobem, ze smakiem zjedzą te zielone kopytka.

 KOPYTKA z BOBU


Składniki na 4 porcje:
 
300 g bobu (zważonego po ugotowaniu i obraniu)
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej + do podsypania
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
1 jajko

Bób ugotować do miękkości w osolonej wodzie (około 30 minut lub dłużej w razie potrzeby), ostudzić i obrać, odmierzyć 300 g. Rozgnieść praską do ziemniaków, dodać sól, pieprz i jajko. Stopniowo dodawać mąkę mieszając łyżką. Uformować miękką kulę z ciasta i pokroić ją na kawałki podsypując dodatkową mąką w razie potrzeby. Zrobić wałeczki i pokroić je na kawałki. Kopytka wrzucać partiami na wrzącą i osoloną wodę i gotować do wypłynięcia na powierzchnię lub maksymalnie przez pół minuty. Wyłowić łyżką cedzakową. 

Podawać można z roztopionym masłem, solą, świeżo zmielony pieprzem, ricottą oraz miętą lub bazylią.

1 PORCJA:
200 kcal, białko: 13g, tłuszcze: 3g; 
węglowodany: 29g
Przygotowanie: ok. 50 minut



SMACZNEGO!

1 komentarz: