poniedziałek, 21 maja 2012

Weekendowo eksperymentowo – kalarepa!

Najpierw kilka słów o warzywie w roli głównej. Kalarepa znana była już w starożytnym Rzymie, stamtąd też trafiła do innych krajów Europy, w tym i do Polski w XIX w. Najprawdopodobniej została wyhodowana z paszowej kapusty o zgrubiałej łodydze. Choć jest dość pospolitym warzywem to jednak niezbyt często króluje na naszych stołach.

Kalarepa jest bardzo cennym warzywem o dużych wartościach odżywczych i smakowych. Jej młode liście zawierają istną paletę soli mineralnych, wśród których znajduje się m.in. : potas, magnez, sód, wapń, żelazo czy kwas foliowy, a także witaminy z grupy B,C, K i beta-karotenu. Już jedna, średnich rozmiarów główka kalarepy pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Powinniśmy ją zatem jak najczęściej dodawać do naszego codziennego menu. Dodatkowo, kalarepę zaleca się chorym na miażdżycę, zwłaszcza przebiegającą z podwyższonym ciśnieniem krwi. Jest również pomocna przy zaburzonym metabolizmie cholesterolu, ze względu na małą zawartość tego związku. Kalarepa zaliczana jest do warzyw nieuczulających. Dlatego można ją podawać dziecku od szóstego miesiąca życia. Wskazana jest także w diecie cukrzyków, ponieważ należy do produktów bardzo wolno podnoszących cukier we krwi, a jednocześnie nie jest kaloryczna. 100 gram kalarepy to 27 kalorii, dlatego może być smaczną formą przekąski.

Na rynku dostępne są nie tylko kalarepy w kolorze zielonym. Występuje również odmiana charakteryzująca się barwą fioletową. Odmiany kolorystyczne kalarepy nie różnią się specjalnie ani smakowo, ani pod względem wartości odżywczych. Fioletowa odmiana wykorzystywana jest często przez ogrodników do celów dekoracyjnych.

FASZEROWANA KALAREPA
                                                                                    Składniki na 4 porcje:


4 kalarepy
2 cebule
2 jabłka
200ml soku jabłkowego
60g suszonych pomidorów w oleju
50g kaszy manny
50g sera żółtego
2 jaja
2 łyżki oliwy
3 łyżki masła
½ łyżeczki oregano, sól, pieprz


Kalarepy obrać, następnie ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Odkroić wierch i wydrążyć. Miąższ pokroić w kostkę. Cebule i jabłka obrać, pokroić w kostkę i razem z pokrojoną kalarepą zeszklić na rozgrzanej oliwie. Wlać sok i zagotować, doprawić solą i pieprzem, przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego 2 łyżkami masła.

Farsz: 200ml wody zagotować ze szczyptą soli i łyżką masła, wsypać kaszę mannę i mieszając zagotować. Wsypać żółty ser, pokrojone w kostkę pomidory i oregano, wymieszać i gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka włożyć do farszu i mieszając powoli dodać pianę. Kalarepy wypełnić i włożyć do naczynia żaroodpornego na jabłka z cebulą. Zapiekać w temperaturze 200°C (180°C z termoobiegiem) ok. 30min.

Porcja zawiera ok. 400 kcal, białko: 15g, tłuszcze: 25g, węglowodany 30g 


SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz