Będąc w posiadaniu przepięknych, świeżutkich łodyg rabarbaru
upiekłam kolejne ciasto z tym przepysznym warzywem. Mi osobiście ta wersja
odpowiada bardziej niż weekendowy keks rabarbarowy, ale są i tacy, którzy wolą
pierwszą wersję.
CIASTO RABARBAROWE
Składniki na blachę ciasta,
ok. 24 porcje:
200g masła
300g mąki
100g tartych/mielonych migdałów
5 jaj
100ml mleka
proszek do pieczenia
50g stewii lub słodziku do pieczenia
800g rabarbaru
200g miękkiego masła utrzeć na puszystą masę. Cały czas
mieszając, porcjami dodawać stewię/słodzik do pieczenia i 5 żółtek. 300g mąki
pszennej wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami. Dodawać
stopniowo do masy maślano-jajecznej na przemian ze 100ml mleka, ciągle mieszając.
Ucierać aż powstanie gładkie ciasto. Białka ubić i powoli wmieszać w ciasto. Na
końcu wsypać ¾ rabarbaru i delikatnie wmieszać w masę. Przełożyć na wysmarowaną
masełkiem blachę i na wierzchu ułożyć pozostały rabarbar. Piec w temperaturze
200°C
(180°C z termoobiegiem)
ok. 50 minut. Wyjąć, lekko wystudzić w formie i wyciągnąć.
Porcja
ciasta to ok. 200kcal; białko: 5g, tłuszcze: 13g, węglowodany:15g
SMACZNEGO!
Etykiety: Jedz i chudnij